Gastronomie
číslo oboru 65-41-L/01 | 4-LETÝ STUDIJNÍ OBOR S MATURITOU
Popis oboru
Obor je koncipován jako samotný obor pro vykonávání provozních a řídících aktivit v oboru gastronomie, hotelnictví nebo marketingu. Jedná se o obor se všeobecným přehledem v celé oblasti a s předpoklady pro následné studium na vysoké škole. Absolvent ovládá základní předpisy spojené s vykonávanou funkcí, dokáže samostatně rozhodovat a efektivně řídit svoji činnost.
Profil absolventa
Absolvent je připraven pro výkon manažerských a technologických činností v odvětvích společného stravování, hotelnictví, marketingu a současně má silné předpoklady pro vykonávání podnikatelských aktivit v oboru. Žáci ovládají: manažerské dovednosti (samostatný podnikatelský záměr); základy účetnictví; znalosti současných trendů v gastronomii, přípravu jídel teplé a studené kuchyně, sestavování nabídkových listů, jídelních a nápojových lístků; kalkulace; přípravy a organizace nejen společenských akcí.
Uplatnění
Absolventi mohou pracovat jako provozní hotelů, penzionů, restaurací a mnoha podobných zařízení, zároveň mohou i oni sami tyto činnosti provozovat jako OSVČ. Mohou pracovat jako marketingoví specialisté, popř. se podílet na marketingových a organizačních projektech.